Pysäköinnin helpottamista testataan Turussa

Julkaisuaika:30-03-2021

Pysäköinti Turun keskustassa helpottuu Opastettuna parkkiruutuun -kokeilussa.

Dynniq-konserniin kuuluva YSP Oy toteuttaa Opastettuna pysäköintiruutuun -kokeilun Turun kaupungin hankkeessa, jonka tavoitteena on sujuvampi pysäköinti ja päästöjen vähentäminen.

Kokeilussa muodostetaan Turun kaupungin keskusta-alueen parkkitilanteesta mahdollisimman todenmukainen digitaalinen tilannekuva, ja sitä hyödyntävä mobiilisivusto opastaa autoilijan kohteen lähellä olevaan vapaaseen parkkiruutuun kadun varteen, parkkihalliin tai muulle parkkialueelle. Sovellus tulee käyttöön toukokuun alussa.

”Parkkipaikan hakeminen keskustassa ruuhka-aikana on aikaa vievää ja turhauttavaa, ja se myös lisää päästöjä, vieläpä aivan turhaan. Sujuva pysäköintipaikan löytäminen vähentää päästöjä itsestään ja edistää kaupunkikeskustojen saavutettavuutta ja kiinnostavuutta”, kommentoi YSP:n operatiivinen johtaja Jaakko Leppänen.

Liikenteestä noin viidennes päästöistä

Liikenne aiheuttaa kaikkiaan noin viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä. Kaupungeilla on merkittävä rooli liikenteen päästöjen leikkaamisessa.  Arviolta kolmannes keskusta-alueen autoliikenteestä aiheutuu pysäköintipaikan etsimisestä, joten pysäköinnin tehostaminen on tärkeää turhan ajon ja päästöjen vähentämiseksi.

Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hankkeessa selvitetään ja testataan vähäpäästöisen liikkumisen mahdollisuuksia laajemminkin. Hankkeessa liikennehubeilla tarkoitetaan keskuksia, joissa on suuret kävijämäärät ja vahva julkinen liikenne. Turussa kokeilualueeksi on valittu keskusta-alue, vanhakaupunki ja Kupittaan alue.

Turussa useita vähähiilisen liikkumisen kokeiluja

Hanke toteuttaa Turussa kevään ja kesän aikana useita auto- ja pyöräpysäköintiin liittyviä kokeiluja yhteistyössä eri yritysten kanssa. Kokonaisuus kuuluu EU-rahoitteiseen 6Aika-hankkeeseen, jossa ovat Turun lisäksi mukana Espoo, Tampere ja Oulu.

Turun kaupunki on liittänyt autopysäköintiin liittyvät kokeilut myös osaksi kärkihankkeitaan Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen.

Teksti: Saga Wiklund
Kuva: Pasi Leino / Turun seudun joukkoliikenne

Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -logo